, , ,

Duurzaamheidsfonds geeft groen licht aan 7 lokale projecten

Van het beschermen van weidevogels tot het ontwikkelen van lesprogramma’s voor GeoFort: op 8 december besloten de leden van Burgerwindcoöperatie Betuwewind zeven lokale projecten te ondersteunen met een bedrag van 245.000 euro uit hun Duurzaamheidsfonds. Dit is een mooie impuls voor een groen en duurzaam West Betuwe.

Doekle Terpstra, voorzitter van de adviescommissie die projectvoorstellen heeft beoordeeld, verwoordt het zo: “Het motto van Betuwewind: ‘iedereen wint’ gaat hier zeker op. De opbrengsten van de windmolens van Betuwewind die we met elkaar hebben neergezet, vloeien nu weer terug in projecten die de directe leefomgeving van West Betuwe enorm ten goede komen. Zo winnen we allemaal als het gaat om het stimuleren van natuur en biodiversiteit, het vergroten van leefbaarheid, het aanzwengelen van de energietransitie en het bestrijden van energiearmoede. Hoe mooi is dat!

Deze zeven projecten hebben groen licht gekregen:

  1. De Fruitmotor start met het project ‘Bloemrijk Gonzend Rivierenland’ met als doel om het regionale landschap biodiverser, klimaatbestendiger, mooier en vitaler te maken.
  2. De Coöperatie Energie Samen Rivierenland stelt een Lokale Warmteregisseur aan die coöperaties, burgers en overheden ondersteunt bij het ontwikkelen van een duurzame warmtevoorziening.
  3. Collectief Rivierenland gaat met het project ‘Vrijwillig weidevogelbeheer De Polders’  weidevogelbeheer en natuur inclusieve landbouw bewerkstellingen in samenwerking met boeren.
  4. Stichting GeoFort gaat vijf lesprogramma’s maken over duurzaamheid waarbij zij leerlingen kennis laten maken met vraagstukken over de toekomst van de planeet aarde.
  5. De Energiebank Rivierenland in oprichting gaat van start met het project ‘Aanpak Energiearmoede’ met als doel om sociale uitsluiting en schulden te voorkomen voor huishoudens die te weinig geld hebben om te investeren in energiebesparing.
  6. De Coöperatie Duurzaam West Betuwe gaat aan de slag met coöperatieve zonnedaken: het gezamenlijk huren van geschikte daken om daarop duurzame zonne-energie op te wekken.
  7. Al eerder werd besloten het Voedselbos Lingehout een bijdrage te geven aan de aanplant die 1 januari gaat starten.

De komende tijd gaan alle partijen aan de slag met het uitvoeren van hun plannen. In het voorjaar van 2022 organiseert het Duurzaamheidsfonds een evenement waar iedereen de projecten beter kan leren kennen, de bedenkers kan ontmoeten en inspiratie kan opdoen.

In april 2022 verwacht het Duurzaamheidsfonds weer een nieuwe ronde te kunnen uitschrijven waar projectvoorstellen voor een financiële bijdrage kunnen worden ingediend. Houd onze website en nieuwsbrieven in de gaten voor de precieze datum en voorwaarden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie