, ,

Leden kiezen voor innovatie

Vorige week kwamen de leden van Betuwewind bij elkaar in het Theater Agnietenhof in Tiel om tijdens de Algemene Ledenvergadering te horen hoe het afgelopen jaar er uit zag qua wind- en winstcijfers en andere resultaten. Daarnaast werden nieuwe projecten en toekomstplannen besproken én kozen de aanwezige leden uit alle deelnemende projecten van het duurzaamheidsfonds het meest innovatieve project. De overtuigende winnaar was GeoFort, met het lespakket ‘Virtual Reality Overstromingen’.

Betuwewind kent een duurzaamheidsfonds dat elk jaar een aanzienlijk deel van de winstopbrengsten van de windmolens reserveert voor het stimuleren van duurzame projecten die de energietransitie versnellen en ons lokale landschap en de natuur beschermen. Dit jaar werd voor het eerst ook de Jaap van der Velden Award uitgereikt voor het meest innovatieve project. De winnaar kreeg een extra bedrag van € 5.000. Directeur Willemijn Simon van Leeuwen van GeoFort: “Wij zijn super blij met deze prijs. Wat een mooi bedrag! We hebben dan ook een bijzonder project ingediend: lesmodules waarmee we jaarlijks meer dan 14.000 leerlingen het verhaal van een duurzame planeet laten ervaren met behulp van virtual reality.”

Tijdens het officiële gedeelte van de ALV stemden de leden in met het voorstel om ook dit jaar € 600.000 beschikbaar te stellen voor nieuwe projecten. De nieuwe ronde is hiermee geopend en projectplannen kunnen tot 1 juni ingediend worden.

   

Jaarcijfers
De leden gaven deze dag ook akkoord op de jaarrekening. Opvallend aan de cijfers was dat in 2022 20% minder stroom is geleverd dan vorig jaar. Dit kwam door 10 % minder wind en 10 % storingen. Door de hoge stroomprijs is er echter toch een hoge winst gerealiseerd. De opbrengsten waren zelfs 56% hoger dan vooraf verwacht. Deze meeropbrengsten investeert Betuwewind grotendeels in duurzame initiatieven, onder andere via het omgevingsfonds en het hiervoor genoemde duurzaamheidsfonds.

Ook kregen de leden het goede nieuws dat de rente op de investeringen in de windparken Deil en Avri net als vorig jaar 10% bedraagt. Zoals directeur Gerlach Velthoven zegt: “Investeren in Betuwewind loont, dat is duidelijk; samen hebben we meer winst, meer groen en meer samenleving. Er zijn regelmatig mogelijkheden om mee te investeren; word lid en doe mee!”

Nieuwe voorzitter
Er was die dag ook een wisseling van de wacht: scheidend voorzitter Jan Jacob van Dijk droeg het stokje over aan de nieuwe voorzitter Joost Reus, die we onder andere kennen als oud-wethouder uit Culemborg en oud-voorzitter stuurgroep van de RES Regio Rivierenland.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie