,

Project Betuwewind presenteerde landschapsvisie

Project Betuwewind presenteerde landschapsvisie voor inpassing windmolens knooppunt Deil en Avri

Burgerwindcoöperatie organiseerde infoavond op 9 maart in Meteren, vervolgavonden bij Avri, in Waardenburg en Beesd

Op 9 maart 2015 presenteerde het project Betuwewind haar landschapsvisie voor de ontwikkeling van windmolenparken bij knooppunt Deil en bij de Avri (Geldermalsen). De presentatie vond plaats tijdens een openbare infoavond in restaurant 3 Zussen in Meteren. Bezoekers van de avond, een initiatief van Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen, overheden en ontwikkelaars, konden direct een reactie geven, vragen stellen en meedenken over wat verder nog ontwikkeld moet worden om tot een optimaal plan voor de twee beoogde windmolenparken te komen.

120 burgers uit de gemeenten Tiel, Geldermalsen en Neerijnen kwamen op de avond af en luisterden kritisch naar de informatie en in tafelgroepen werd meer in detail gereageerd op de plannen. Deze worden allemaal verzameld om tot een zo goed mogelijk inpassingsplan voor de windparken te komen.

Betuwewind is het project in de gemeentes Geldermalsen en Neerijnen waarin overheden, burgers en projectontwikkelaars op een unieke manier samenwerken om tot een optimale inpassing van windmolens te komen in de Betuwe. Uniek in dit project is dat de burgers van Geldermalsen en Neerijnen via een burgerwindcoöperatie in een vroeg stadium aan tafel zitten en zodoende de kans krijgen mee te investeren in de ontwikkeling. Burgerparticipatie is concreet door de inbreng van ideeën, medezeggenschap en de mogelijkheid mede-eigenaar van een molen te worden. Dit levert extra rendement voor de lokale gemeenschap op.

Op basis van diverse ontwerpcriteria en randvoorwaarden heeft landschapsarchitectenbureau Veenenbos en Bosch onderzocht welke mogelijke varianten er zijn voor de twee windparken. Landschapsarchitect Harm Veenenbos was aanwezig in Meteren voor verdere uitleg en gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Gelderland lichtte de uitgangspunten vanuit de overheid toe.

In maart worden nog drie vervolgbijeenkomsten georganiseerd; belangstellenden die op 9 maart niet konden, zijn dan ook van harte welkom. De initiatiefnemers roepen alle burgers van Neerijnen, Geldermalsen en omliggende gemeenten op om mee te doen met de ontwikkeling van de twee parken. Bestuurder Gerlach Velthoven van de burgerwindcoöperatie hierover: “Samen beslissen en investeren levert een betere inpassing, beschikbaarheid van duurzame stroom en financiële opbrengst op van de windmolens voor de Betuwe. Met het lidmaatschap van de Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen kan elke burger meepraten en mee investeren in de windmolens.”

Vervolgbijeenkomsten: Di 24 maart 20-22 uur in Buurthuis De Koeldert in Waardenburg, Do 26 maart 20-22 uur bij Het Klokhuis in Beesd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie