Zonnegaard Drost

Zonnegaard Drost is een van de pilotgebieden die de gemeente West Betuwe heeft aangewezen om zonnepanelen als teeltondersteunende voorziening boven fruit uit te proberen.

In 2020 kwam Betuwewind in contact met Jan Drost die in Ophemert op 5 ha grond sierbramen teelt. Sierbramen worden gebruikt in boeketten en worden onrijp geplukt zodat ze een mooie groene of rode kleur hebben maar nog wel stevig zijn. Deze bramen kunnen met weinig ligt groeien en dus ideeal om zonnepanelen boven te hangen in plaats van de plastic dakjes die je vaak boven fruit ziet.

In 2021 werd een voorontwerp gemaakt en besproken met de omwonenden.
Die gaven over het algemeen aan dat ze geen bezwaar hadden maar wel de zonnepanelen zoveel mogelijk aan het oog wilden onttrekken.

Ontwerpvergunning is goedgekeurd

Woensdag 30 augustus 2022 heeft B&W van West Betuwe ingestemd met de omgevingsvergunning van Zonnegaard Drost. Dit is de eerste vergunning die op basis van het zonneveldenbeleid van de gemeente wordt afgegeven.

Betuwewind kan nu 3,5 ha zonnepanelen boven sierbramen realiseren. De panelen zorgen voor schaduw zodat de oogstperiode van de bramen wordt verlaat en verlengd en de teelt rendabeler wordt. Het gaat dus om dubbelgebruik van de grond en een win-win situatie voor Betuwewind en Jan Drost, de teler van de bramen.

De volgende stap in de ontwikkeling is de toekenning van de SDE++ subsidie. Begin volgend jaar zal duidelijk worden of we dit project echt kunnen realiseren. De leden krijgen dan de gelegenheid om in dit project te investeren. Er wordt een rendement van 4 – 8% verwacht.

Bij aanvang van dit project is verschillende keren met de omwonenden overlegd over de inrichting van het zonneveld. Mede daardoor is er besloten om een haag rondom het project te zetten die hoog genoeg is om het uitzicht op het veld te beperken en eventuele schittering te voorkomen. Uiteraard kunnen omwonenden ook mee-investeren!

Goed nieuws! Op 21 november zijn de verleende vergunningen onherroepelijk geworden.

Wil je meedoen?

We kunnen nu de subsidie en de netaansluiting aanvragen. Begin 2023 zal dan de aanbesteding gedaan worden van de panelen en wordt er zo mogelijk nog dat jaar gebouwd. Leden van Betuwewind kunnen zich dan inschrijven voor een lening aan de coöperatie om het zonnepark te financieren. Zoals het er nu naar uitziet kan daar een rente van 4 – 8% per jaar op worden gegeven afhankelijk van het rendement. Dat rendement wordt vooral bepaald door de hoeveelheid zon en door de stroomprijs op de markt.

Belangstelling om mee te doen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief of word alvast lid, dan houden we je op de hoogte.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven? Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws, meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op: