Betuwewind gaat een eigen voedselbos aanleggen

Betuwewind gaat een eigen voedselbos aanleggen. Hiermee wil de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe een betere, duurzamere toepassing van voedselvoorziening realiseren. Een voedselbos is een landbouwmethode waarbij het draait om het laten groeien van bomen en struiken, waarvan de meesten voedsel produceren. Er worden alleen meerjarige gewassen aangeplant voor dit oogstbos met fruit, noten, eetbaar blad en paddenstoelen. Maar denk bij dit bos ook aan meer dieren en insecten. Alle gewassen en beplanting versterken elkaar. Op termijn kan de opbrengst van een hectare voedselbos groter zijn dan die bij traditionele landbouw. De komgronden van de Tielerwaard zijn goed geschikt voor het aanleggen van een voedselbos.

Betuwewind wil met het voedselbos een voorbeeld geven aan een nieuwe, andere vorm van landbouw. Een voedselbos past goed bij de doelen van de burgerwindcoöperatie voor meer geld, meer groen en meer samenleving voor de burgers in de West-Betuwe.

Locatie

Op dit moment is Betuwewind nog op zoek naar een locatie. Deze zal zijn in de gemeente West Betuwe of Culemborg, aan de oostzijde van de A2. De voorkeur gaat daarbij uit naar een locatie dichtbij Geldermalsen of Culemborg. In het najaar van 2020 wil Betuwewind een locatie hebben en starten met aanplanten. Na 4 tot 6 jaar zal het voedselbos dan ook daadwerkelijk productie leveren.

Betuwewind windpark

Meedoen

Leden van Betuwewind kunnen investeren in het voedselbos. Deze investering geeft recht op een rendement. Dit kan een financieel rendement, of een rendement in natura zijn. Het gaat dan om opbrengst uit het voedselbos.

Meedoen met dit initiatief, word lid!

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven? Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws, meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op: