Betuwewind start met aanleg eigen voedselbos. Doe je mee?

Na jaren voorbereiding is het zover. We gaan aan de slag met ons eigen voedselbos van 11 hectare aan de rand van Geldermalsen, op landgoed Groot-Westerhout. We willen laten zien dat het mogelijk is om op een alternatieve manier, grootschalig en duurzaam voedsel te produceren. Onze coöperatie wordt met dit perceel meteen ontwikkelaar van één van de grootste voedselbossen van Nederland.

Het businessplan is inmiddels gereed. Coöperatieve voedselproductie en een kostendekkend verdienmodel staan daarbij centraal. Ook het ontwerp is gemaakt en de deelnemers, de mede-investeerders zijn geïnformeerd. Iedereen is welkom om mee te doen. Zowel de huidige leden van de burgerwindcoöperatie als inwoners van West Betuwe of aangrenzende gemeenten. Er is ruimte voor maximaal 150 deelnemers. Inmiddels zijn er meer dan 100 aanmeldingen. De pachtovereenkomst en de aanleg van het voedselbos starten op 1 januari 2022, als de leden van de coöperatie de plannen goedgekeurd hebben tijdens de ALV op 29 september.

Een voedselbos is een landbouwmethode waarbij het draait om het laten groeien van bomen en struiken, waarvan de meesten voedsel produceren. Er worden alleen meerjarige gewassen aangeplant voor dit oogstbos met fruit, noten, eetbaar blad en paddenstoelen. Maar denk bij dit bos ook aan meer dieren en insecten. Alle gewassen en beplanting versterken elkaar. Op termijn kan de opbrengst van een hectare voedselbos groter zijn dan die bij traditionele landbouw.

Leden van Betuwewind kunnen deelnemen in het voedselbos. Alle inwoners van de gemeente West Betuwe en aangrenzende gemeentes kunnen lid worden. We hadden voor 1 september van 100 mensen de intentieverklaring nodig waarmee ze verklaren dat ze een aandeel willen nemen van ca. 950 euro. Dat aantal is ruimschoots gehaald. Er is ruimte voor maximaal 150 deelnemers. Wil je op de hoogte gehouden worden van de vorderingen rondom het voedselbos? Meld je dan aan voor onze speciale ‘Voedselbos Nieuwsbrief’. Wil je deelnemen aan Voedselbos Lingehout? Lees dan de factsheet en vul de intentieverklaring in.

 

  • ALV Betuwewind over o.a. voedselbos
    29 september 20 – 22 uur
  • Informatiestand bij Windpark Deil tijdens Molenfietsdag
    2 oktober 10 – 16.00 uur  : meer info vind je hier
  • Filmavond met ‘The biggest little farm’ 
    3 oktober 20.00 uur in Filmtheater LingeFilm

Voor meer info en/of aanmelden, kun je een mail sturen naar voedselbos@betuwewind.nl.

Locatie

Het beoogde voedselbos van 10 hectare wordt aangelegd op landgoed Groot-Westerhout in een kromming van de Linge. Elders op dit terrein is recent ook een hoogstamboomgaard aangeplant en vindt natuurontwikkeling plaats.

De ontwikkeling van het voedselbos zal enkele jaren in beslag nemen, waarbij het terrein in fasen wordt ingericht. Samen met diverse projectpartners.

De eerste (kleine) oogst wordt in 2023 verwacht en zal elk jaar toenemen naarmate het voedselbos groeit.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven? Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws, meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op: