Betuwewind start met aanleg eigen voedselbos. Doe je mee?

Na jaren voorbereiding is het zover. We gaan aan de slag met ons eigen voedselbos van 11 hectare aan de rand van Geldermalsen, op landgoed Groot-Westerhout. De leden van de coöperatie hebben de plannen tijdens de ALV op 29 september goedgekeurd. We willen laten zien dat het mogelijk is om op een alternatieve manier, grootschalig en duurzaam voedsel te produceren. Onze coöperatie wordt met dit perceel meteen ontwikkelaar van één van de grootste voedselbossen van Nederland.

Het businessplan is gereed.* Coöperatieve voedselproductie en een kostendekkend verdienmodel staan daarbij centraal. Ook het ontwerp is gemaakt en de deelnemers (de mede-investeerders) zijn geïnformeerd. Iedereen is welkom om mee te doen. Zowel de huidige leden van de burgerwindcoöperatie als inwoners van West Betuwe of aangrenzende gemeenten. De pachtovereenkomst en de aanleg van het voedselbos starten op 1 januari 2022.

* Het businessplan is op te vragen door een mail te sturen naar voedselbos@betuwewind.nl.

Een voedselbos is een landbouwmethode waarbij het draait om het laten groeien van bomen en struiken, waarvan de meesten voedsel produceren. Er worden alleen meerjarige gewassen aangeplant voor dit oogstbos met fruit, noten, eetbaar blad en paddenstoelen. Maar denk bij dit bos ook aan meer dieren en insecten. Alle gewassen en beplanting versterken elkaar. Op termijn kan de opbrengst van een hectare voedselbos groter zijn dan die bij traditionele landbouw.

Leden van Betuwewind kunnen deelnemen in het voedselbos. Alle inwoners van de gemeente West Betuwe en aangrenzende gemeentes kunnen lid worden. Hieronder vind je via de buttons meer informatie en kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief.

We hadden voor 1 september van 100 mensen de intentieverklaring nodig waarmee ze verklaren dat ze een aandeel willen nemen van ca. 950 euro. Dat aantal is ruimschoots gehaald. In totaal is er ruimte voor 150 deelnemers. Er is nog plek voor circa 35 deelnemers.

Wil je deelnemen aan Voedselbos Lingehout? Zorg dan dat je jouw deelname nu zo snel mogelijk definitief maakt. Dat doe je via het leningensysteem van Betuwewind.

Eerst moet je je aanmelden als lid van Betuwewind. Dat regel je via deze pagina.

Zodra je lid bent en een logincode en password hebt ontvangen, ga je naar de homepage op de website van Betuwewind en log je in via de button ‘Mijn Betuwewind’ en kies je via het ‘winkelwagenikoontje’ voor ‘deelname voedselbos’.

 

 • Excursie naar ‘De Waalgaard’ in Weurt
  Vrijdag 15 oktober van 14.00 – 16.00 uur.
  Meer informatie volgt via de nieuwsbrief.
  Aanmelden via voedselbos@betuwewind.nl.
 • Inloopochtend omwonenden Voedselbos Lingehout
  Zaterdag 30 oktober 10.00 – 12.00 uur bij De Knop, Rijksstraatweg 19, Geldermalsen.
 • Officiële start Voedselbos Lingehout
  Woensdagmiddag 10 november van 14.00 – 17.00 uur.
  Op boomplantdag geven we het officiële startsein samen met wethouder Annet IJff.
  Meer informatie volgt.

Locatie

Het beoogde voedselbos van 10 hectare wordt aangelegd op landgoed Groot-Westerhout in een kromming van de Linge. Elders op dit terrein is recent ook een hoogstamboomgaard aangeplant en vindt natuurontwikkeling plaats.

De ontwikkeling van het voedselbos zal enkele jaren in beslag nemen, waarbij het terrein in fasen wordt ingericht. Samen met diverse projectpartners.

De eerste (kleine) oogst wordt in 2023 verwacht en zal elk jaar toenemen naarmate het voedselbos groeit.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven? Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws, meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op: