Voedselbos zoekt mede-eigenaren

Activiteiten voor Voedselbos Lingehout van start

Er is een start gemaakt met ruim 10 hectare voedselbos aan de Tielerweg in Geldermalsen. De werkgroep is druk bezig met de puntjes op de i te zetten en geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden als deelnemer.

We zijn heel trots dat we met een paar enthousiaste leden zover zijn gekomen dat we nu op het punt staan om met ons eigen voedselbos te starten. En niet zo’n klein voedselbos ook; ruim 10 hectare is een behoorlijk oppervlakte voor voedselproductie. Nu komt het er op aan, want er is natuurlijk kapitaal nodig voor de aanleg, en om de exploitatiekosten te dekken. We zijn dan ook gestart met de volgende stap, het werven van deelnemers.

Er is ruimte voor circa 150 van deze zogeheten ‘mede-eigenaren’ die, samen met sponsors, het startkapitaal bij elkaar moeten brengen. Het betreft een inleg van 950 euro per persoon. Daarmee maken ze de ontwikkelingsfase mogelijk en mogen ze later een (twee)wekelijks oogst-abonnement afnemen tegen kostprijs. De oogst zal bestaan uit diverse groenten, kruiden, bessen en noten, maar ook uit eetbare bloemen, sappen en jams. In 2022 wordt er vooral gewerkt aan de inrichting en aanplant van het voedselbos en de bijbehorende biologische moestuin. In 2023 gaat de exploitatiefase van start en verwachten we de eerste serieuze oogst te kunnen leveren.

Je hoeft geen deelnemer te worden om wel betrokken te zijn bij het voedselbos. Mensen kunnen het voedselbosinitiatief ook ondersteunen door een donatie of door vrijwilliger te worden. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen door mee te denken over het ontwerp en inrichting of meehelpen met de aanleg, beplanting, onderhoud, beheer en oogsten. En ze mogen natuurlijk deelnemen aan alle activiteiten die we straks met z’n allen gaan organiseren. Iedereen is welkom. Zowel de leden van de burgerwindcoöperatie als inwoners van West Betuwe of aangrenzende gemeenten.

Er worden diverse inloopavonden en informatieavonden georganiseerd voor geïnteresseerden om vragen kunnen stellen aan de werkgroep. Zie de website voor de data en om je aan te melden.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de vorderingen rondom het voedselbos of je aanmelden als ‘mede-eigenaar’? Meld je dan aan via www.betuwewind.nl/voedselbos

 

=======================================================================

Met het voedselbos van 11 hectare willen we laten zien dat het mogelijk is om op een alternatieve manier, grootschalig en duurzaam voedsel te produceren. Tien hectare is niet niks. Er zijn dan ook enkele jaren van overleg en voorbereiding aan vooraf gegaan. De coöperatie wordt met dit perceel meteen ontwikkelaar van één van de grootste voedselbossen van Nederland.

Om de windparken Avri en Deil te kunnen ontwikkelen, werd een flink aantal bomen gekapt. In verband met de zogenaamde ‘herplantingsverplichting’ moeten de bomen ergens in de omgeving worden terug geplant. Betuwewind heeft bovendien een extra verplichting op zich genomen om een extra boom per lid te planten. Het idee van het voedselbos biedt de mogelijkheid om tegemoet te komen aan die verplichting. Belangrijker nog, is dat het bos goed past bij de doelen van de burgerwindcoöperatie om lokale opbrengsten te besteden aan meer groen en een duurzame sociale leefomgeving  voor de inwoners in West-Betuwe.

Projectleider Gerdien Dijkstra vult aan dat het vinden van een goede locatie niet eenvoudig was. De zoektocht kwam begin dit jaar tot een einde toen we in contact kwamen met de erven M. Tydeman, nu een familiestichting en eigenaar van Landgoed Groot-Westerhout. Rutger van Boetzelaer is één van de bestuursleden en laat namens zijn familie weten dat ze blij zijn met een voedselbos op hun land. Ze willen het gebied graag ecologisch ontwikkelen, dus het voedselbos sluit heel goed aan bij hun ideeën voor natuurinclusieve landbouw.

Voedselbossen, ook wel eetbare bostuinen genoemd, zijn waarschijnlijk ’s werelds oudste vorm van landgebruik en meest veerkrachtige agro-ecosysteem. Het is een voedsellandschap waarin eetbare bomen, struiken en andere gewassen zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen. Kenmerkend voor een voedselbos is een zeer hoge biodiversiteit, doordat je met de natuur meewerkt in plaats van er tegenin, zoals bij traditionele landbouw. Bijkomend voordeel is dat er veel CO2 wordt vastgelegd, omdat het een groeiend ecosysteem is en dat er relatief weinig machines en arbeid nodig zijn om een mooie oogst te realiseren.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie