, ,

Gerdien Dijkstra trekt kar Betuwewind-voedselbos

De burgerwindcoöperatie heeft vanaf de start de ambitie gehad om, naast de windparken, ook andere duurzame projecten in West-Betuwe te ontwikkelen. Het plan voor het voedselbos is na enkele jaren van overleg en voorbereiding, in de fase gekomen dat het tijd werd voor een kartrekker. Een professional die de realisatie voor zijn of haar rekening kan nemen. Die kartrekker heeft Betuwewind gevonden in Gerdien Dijkstra (47), die na haar studies biologie en milieukunde in Utrecht alweer 20 jaar in het centrum van Culemborg woont. En deels in haar ‘tiny house’ op de Karekiet in Buren. Een locatie met uitzicht op Windpark Avri, en op steenworp afstand van het beoogde perceel voor het voedselbos.


Ambitie
Betuwewind wordt met dit perceel gelijk ontwikkelaar en beheerder van één van de grootste voedselbossen van ons land. Het terrein is 10 hectare, de meeste voedselbossen, vaak particulier initiatief, zijn meestal maximaal 2 hectare groot. Gerdien Dijkstra: “Met dit bos willen we laten zien dat het mogelijk is om op een alternatieve manier grootschalig duurzaam voedsel te produceren.” Dijkstra is sinds een paar weken aan de slag. “Toen ik de vacature zag, stond daar voor mijn gevoel mijn naam boven. Ik ben in 2019 voor mij zelf begonnen zodat ik passie voor duurzame lokale landbouw kon gaan combineren met mijn plezier in het regelen van complexe projecten. Op die manier heb ik eigenlijk van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben sinds een aantal jaren vrijwilliger & bestuurslid voor Stadsboerderij Caetshage in Culemborg. En ik ben superblij dat ik nu het voedselbos voor Betuwewind mag gaan regelen.”

Levensvatbaar
Dijkstra is ambitieus met haar plannen voor het voedselbos. “Betuwewind heeft een locatie, een pachtovereenkomst, een enthousiaste werkgroep, een enthousiast bestuur en enthousiaste leden. Alle seinen staan op ‘groen’. Aan mij nu de schone taak om nog voor de zomer met een Voedselbos-businessplan en een uitgewerkt aanbod voor (potentiële) leden en samenwerkingspartners te komen. Uit dit plan moet blijken of het alle ideeën levensvatbaar zijn, de seinen dus op groen blijven en we een ledenwerfcampagne kunnen starten.

Partner
Eén van de beoogde samenwerkingspartners is Stichting Voedselbosbouw. Deze stichting levert kosteloos ondersteuning bij het ontwerpen en aanleggen van grote voedselbossen. Zij zijn echt experts op het gebied van inrichten en ‘bouwen’ van een voedselbos. Op hun beurt is het voedselbos van Betuwewind ook heel interessant voor deze stichting. Een voedselbos op deze schaal is best experimenteel, er is nog weinig over bekend. Voedselbosbouw heeft de ambitie om 150 hectare in een agrarisch verdienmodel te hebben in 2023. Dan zouden de 10 hectare van Betuwewind lekker aantikken. “Hoe mooi zou het voor deze regio zijn om over een aantal jaar de wereld te kunnen laten zien dat het rendabel is om een grootschalig voedselbos te hebben”, aldus Gerdien Dijkstra. Naast dat ze fanatiek is in haar werk als projectleider is zij ook fanatiek in de sport. Sportklimmen is één van haar hobby’s, maar vlak haar passie moestuinieren niet uit.

Betrokken
Graag stelt Gerdien zich even voor tijdens de Algemene ledenvergadering van Betuwewind op maandag 19 april, aanvang 19.30 uur en online. Via de nieuwsbrief en de website houden we leden en niet-leden die willen meedoen met dit initiatief op de hoogte. Heb je in de tussentijd vragen over het voedselbos, wil je structureel meedenken of -helpen, mail dan naar gerdien.dijkstra@betuwewind.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie