,

Ledenwerfcampagne maakt vliegende start

De ledenwerfactie van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe heeft een vliegende start gemaakt. In de eerste twee dagen van de campagne zijn meer dan 35 mensen lid geworden van deze windcoöperatie die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van twee windmolenparken bij verkeersknooppunt Deil en het Avri-terrein in Geldermalsen. De ledenwerfactie loopt dit voorjaar en heeft als doelstelling om het ledental van de coöperatie boven de duizend te brengen.

Inwoners, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, bouwen hun eigen windparken bij verkeersknooppunt Deil en het voormalige afvalterrein van de Avri in Geldermalsen. Dit project heet Betuwewind. Met de ledenwerfactie, die maandag 14 mei is gestart, willen streekgenoten de burgerwindcoöperatie nog sterker maken. En daarmee het Rivierengebied duurzamer.

Mee-investeren
Bijzonder is dat leden van de burgerwindcoöperatie kunnen mee-investeren in de bouw en exploitatie van de windmolens. Zij kunnen hiervoor een lening aan de burgerwindcoöperatie verstrekken om de bouw van parken mee mogelijk te maken. Wanneer de windparken stroom produceren, ontvangt een lid-windaandeelhouder gedurende maximaal 15 jaar een gezond en eerlijk rendement op deze lening. Burgerwindcoöperatievoorzitter Gerlach Velthoven hierover: “Het jaarlijks rendement bedraagt naar verwachting tussen de 4 en 10% en hangt samen met de jaaropbrengst van het windpark: hoe meer het heeft gewaaid, hoe hoger het rendement op het ingelegde vermogen.”

Velthoven verwacht dat veel mensen mee zullen willen doen en windaandeelhouder willen worden. “Investeren in Nederlandse windprojecten is populair. En al helemaal wanneer burgers een flinke vinger in de pap hebben. De belangstelling bij de start van onze ledenwerfactie onderschrijft dat. De burgerwindcoöperatie wil dat zoveel mogelijk inwoners van de West-Betuwe het park kunnen meefinancieren en zo kunnen profiteren van het rendement van onze windmolens.”

Eerste ledenwerfactie 
Op dit moment heeft Burgerwindcoöperatie West-Betuwe 200 leden. De nu gestarte campagne is de eerste ledenwerfactie van deze coöperatie die in 2014 is opgericht. Dit nadat de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen een jaar eerder de weg vrij maakten voor de ontwikkeling van windparken in hun gemeente. Eind 2017 is de vergunning voor het park langs de A15 bij Deil onherroepelijk geworden en kan de coöperatie haar ambities gaan realiseren. Hierbij past een sterke ledenbasis.

De inwoners uit Geldermalsen, Neerijnen, Tiel, Culemborg, Buren en Lingewaal, verenigd in de burgerwindcoöperatie, zijn hard op weg om de grootste elektriciteitsproducent van de regio te worden. Vanaf eind 2019 zullen veertien windmolens groene stroom gaan produceren. In Betuwewind werkt de coöperatie samen met drie andere partijen: Raedthuys Pure Energie, Winvast en Yard Energy. Met elkaar bouwen deze partners de twee windmolenparken die goed zijn voor de stroomvoorziening van 40.000 huishoudens.

Op www.betuwewind.nl kunnen belangstellenden meer informatie vinden en zich aanmelden als lid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie