, , ,

Diverse reparaties bij Windpark Deil

Windpark Deil kampt al enige tijd met een brommend geluid van enkele turbines. Het probleem begon, vanuit het westen gezien, in de tweede turbine van Pure Energie, maar ook de derde en vierde turbine (van Betuwewind) bleken bij stevige wind een bromtoon te produceren. We kregen van omwonenden klachten en hebben onze leverancier Vestas gevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaak.

Vestas concludeerde dat de oorzaak van de bromtoon in de tandwielkast zit. Die tandwielkast zorgt voor de overbrenging tussen de wieken en de generator (dynamo).

Toen de oorzaak duidelijk was, is er een reparatie uitgevoerd bij turbine #2. Deze reparatie bleek het geluid inderdaad behoorlijk te reduceren. Afgelopen week is deze reparatie ook uitgevoerd bij onze turbine #3 en op 8 februari is gestart met de reparatie van #4. Het gaat om een omvangrijke klus waardoor de turbines een week stilgezet moeten worden.

Al met al dus nogal wat stilstand en natuurlijk erg jammer van de gemiste opbrengst gedurende de windrijke periode waar we in zitten, maar het is ook heel fijn dat er een oplossing is voor de bromtoon.

De vijf turbines van Eurus Energy aan de Oostkant staan ook stil vanwege een storing. Hier is er een hoogspanningsschakelaar bij Liander doorgebrand. De reparatie hiervan zal enkele weken in beslag nemen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie