Nu de molens van windparken Avri en Deil draaien, is er ruimte om met andere projecten aan de slag te gaan. Zoals de aanleg van een voedselbos van 10 hectare aan de Tielerweg in Geldermalsen.

Geweldig om te zien dat het enthousiasme van een handjevol leden kan leiden tot het realiseren van zo’n ambitieus plan. Met dit voedselbos van 10 hectare willen we laten zien dat het mogelijk is om op een alternatieve manier, grootschalig en duurzaam voedsel te produceren. Tien hectare is niet niks. Er zijn dan ook enkele jaren van overleg en voorbereiding aan vooraf gegaan. De coöperatie wordt met dit perceel meteen ontwikkelaar van één van de grootste voedselbossen van Nederland.

Om de windparken Avri en Deil te kunnen ontwikkelen, werd een flink aantal bomen gekapt. In verband met de zogenaamde ‘herplantingsverplichting’ moeten de bomen ergens in de omgeving worden terug geplant. Betuwewind heeft bovendien een extra verplichting op zich genomen om een extra boom per lid te planten. Het idee van het voedselbos biedt de mogelijkheid om tegemoet te komen aan die verplichting. Belangrijker nog, is dat het bos goed past bij de doelen van de burgerwindcoöperatie om lokale opbrengsten te besteden aan meer groen en een duurzame sociale leefomgeving  voor de inwoners in West-Betuwe.

Projectleider Gerdien Dijkstra vult aan dat het vinden van een goede locatie niet eenvoudig was. De zoektocht kwam begin dit jaar tot een einde toen we in contact kwamen met de erven M. Tydeman, nu een familiestichting en eigenaar van Landgoed Groot-Westerhout. Rutger van Boetzelaer is één van de bestuursleden en laat namens zijn familie weten dat ze blij zijn met een voedselbos op hun land. Ze willen het gebied graag ecologisch ontwikkelen, dus het voedselbos sluit heel goed aan bij hun ideeën voor natuurinclusieve landbouw.

Voedselbossen, ook wel eetbare bostuinen genoemd, zijn waarschijnlijk ’s werelds oudste vorm van landgebruik en meest veerkrachtige agro-ecosysteem. Het is een voedsellandschap waarin eetbare bomen, struiken en andere gewassen zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen. Kenmerkend voor een voedselbos is een zeer hoge biodiversiteit, doordat je met de natuur meewerkt in plaats van er tegenin, zoals bij traditionele landbouw. Bijkomend voordeel is dat er veel CO2 wordt vastgelegd, omdat het een groeiend ecosysteem is en dat er relatief weinig machines en arbeid nodig zijn om een mooie oogst te realiseren.

Deze zomer moet het businessplan gereed zijn. Coöperatieve voedselproductie en een kostendekkend verdienmodel staan daarbij centraal. In dezelfde periode wordt het ontwerp gemaakt en worden deelnemers, de mede-investeerders, benaderd. Iedereen is welkom. Zowel de leden van de burgerwindcoöperatie als inwoners van West Betuwe of aangrenzende gemeenten. De pachtovereenkomst en de aanleg van het voedselbos starten op 1 januari 2022, als de leden van de coöperatie de plannen goedgekeurd hebben.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de vorderingen rondom het voedselbos of andere activiteiten van Betuwewind? Heb je interesse om mee te investeren of als vrijwilliger betrokken te zijn? Word dan lid of meld je aan voor de nieuwsbrief en stuur een mail naar voedselbos@betuwewind.nl.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord