, , ,

Windpark Midden-Betuwe heeft voorkeur voor 7 windmolens

In mei 2021 nam Betuwewind de ontwikkeling van Windpark Midden-Betuwe over van Yard Development. De leden van Betuwewind legden € 300.000 bij elkaar om risicovol in dit project te investeren.

Graag praten we je bij over de stand van zaken:

Betuwewind en mede-initiatiefnemer Betuwemolen kiezen voor het uitwerken van windpark Midden-Betuwe voor een variant met 7 windmolens. Bijna een jaar na de start van de omgevingsdialoog over een voorkeursopstelling, is duidelijk dat deze variant het best haalbare alternatief is. Er breken spannende maanden aan voor dit project: de intentieovereenkomst met beide betrokken gemeenten moet verlengd worden en het milieuonderzoek voor de voorkeursopstelling is aan de orde. Volgens de krappe planning beslissen de gemeenteraden van Neder-Betuwe en Overbetuwe in juni volgend jaar over de bestemmingsplanwijziging die nodig is om het windpark te ontwikkelen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht ligt het windpark sowieso onder een vergrootglas. Aanpoten dus.

Voorkeursopstelling: 3N 4Z
Windpark Midden-Betuwe wordt ontwikkeld door Burgerwindcoöperatie West-Betuwe (Betuwewind) en de lokale maatschap Betuwemolen. Het windpark gaat groene elektriciteit opwekken voor zo’n 29.000 huishoudens. Windpark Midden-Betuwe bestaat uit 2 lijnen met windmolens tussen Dodewaard en Andelst. Een lijn ten zuiden van de snelweg A15 met 4 windmolens en een lijn aan de noordkant met 3 windmolens. De noordelijke lijn is in combinatie met een zonnepark van 4 tot 8 hectare. Deze opstelling wordt scenario 3N 4Z genoemd.

Eerder onderzochten de initiatiefnemers de mogelijkheden voor een groter windpark tussen Dodewaard en Andelst: de eerste kaders van het noodzakelijke milieuonderzoek voor windpark Midden-Betuwe gingen uit van een park van 8 tot 10 molens. De afgelopen elf maanden hebben de initiatiefnemers intensief gesproken met diverse belanghebbenden zoals direct-omwonenden, ondernemers, grondeigenaren en natuurbeschermers. Op basis van dit overleg, en reacties die zijn verzameld op verschillende informatiebijeenkomsten, is in de afgelopen zomer de voorkeuropstelling met zeven windmolens ontwikkeld. Afgelopen maand is door de belanghebbende partijen en door inwoners tijdens informatiebijeen-komsten feedback gegeven op de verschillende opties.

Omdat scenario 3N 4Z technisch en financieel haalbaar is, vinden we dit een goede oplossing om daarmee tegemoet te komen aan wensen uit de directe omgeving van het windpark om de impact van het park op Zetten te verkleinen.

Er is door alle partijen veel geïnvesteerd in een dialoog. En dat heeft ook veel opgeleverd. Door alle gesprekken, het delen van heel veel kennis en het samen nadenken over nieuwe oplossingen, hebben we als initiatiefnemers een goed beeld gekregen welke opstelling kan rekenen op de hoogste acceptatie. Daarnaast zijn er suggesties en aanbevelingen verzameld waarmee het windpark zo goed mogelijk ingepast kan worden. Met het bepalen van dit voorkeursalternatief zetten we een belangrijke stap maar we zijn nog niet uitgesproken. Zaken als landschappelijke inpassing, vergoedingen voor direct-omwonenden en verschillende mogelijkheden voor financiële participatie komen nu op de agenda.

Betuwemolen onderzoekt een extra optie om de inpasbaarheid van het park te vergroten. Uit de reacties van omwonenden komt naar voren dat men vooral vreest voor extra geluidsoverlast. De A15 en de Betuwelijn zorgen voor veel geluidsdruk. Betuwemolen onderzoekt of met de komst van het windpark er mogelijkheden ontstaan voor de bouw van een extra geluidsscherm, bijvoorbeeld van zonnepanelen, aan de zuidkant van de A15.

Het voorkeursalternatief is ontwikkeld op basis van een intentieovereenkomst met beide gemeenten. Deze overeenkomst loopt per 1 januari af. Wij hebben samen met Betuwemolen het verzoek gedaan de intentieovereenkomst te verlengen totdat de omgevingsvergunning is ingediend. Hier moeten de gemeenten nog over beslissen. Nu het voorkeursalternatief voor windpark Midden-Betuwe is bepaald, kan een volgende stap worden gezet. Er moeten onderzoeken komen naar de mogelijke (milieu)effecten van het windpark op de omgeving. Dit gebeurt met een milieueffectrapportage (MER). Daarna is het tijd om de vergunningen aan te vragen. Naar verwachting kan voor de zomervakantie 2022 door de gemeenteraden van Neder-Betuwe en Overbetuwe een besluit worden genomen over de voor de bouw van het windpark noodzakelijke bestemmingsplanwijziging en omgevingsvergunning.

Dit is zeker nog geen gelopen race. Met name de raad van Overbetuwe is kritisch en wil nog met ons en de omgeving in gesprek om erachter te komen wat zij het beste plan vinden. December wordt een spannende maand voor het project.

Windpark gevisualiseerd
Adviesbureau The Imagineers heeft een impressie gemaakt van de visuele impact van windpark Midden-Betuwe. Deze beelden geven een goede indruk. Het adviesbureau is met technologie op de genoemde informatiebijeenkomsten aanwezig geweest waarmee het voor inwoners van Neder-Betuwe en Overbetuwe mogelijk was om het windpark te zien alsof ‘je in je eigen tuin staat’. Op de website van het windpark kan iedereen de visualisatie bekijken: https://windparkmiddenbetuwe.nl/fotomontage/

Werken aan lokale milieunormen
Betuwewind en Betuwemolen zijn een proces gestart om tot lokale normen voor geluid, slagschaduw en externe veiligheid te komen voor windpark Midden-Betuwe. Door een uitspraak van de Raad van State, eind juni, is duidelijk geworden dat de algemene normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid, die in Nederland golden voor de bouw en het gebruik van windturbines, niet langer gebruikt mogen worden. Die uitspraak is een tegenvaller voor alle Nederlandse windparken die nog geen vergunning hebben. Toch hoeft de voorbereiding van windparken niet stil komen te liggen, stelt de Raad van State. Het rechtsorgaan geeft ruimte voor de berekening van eigen milieunormen per gemeente. Van deze ruimte maken we als initiatiefnemers gebruik. Het alternatief is dat er (zeer) lang gewacht moet worden op nieuwe Nederlandse normen. Daar schieten omwonenden, inwoners van Neder-Betuwe en Overbetuwe en de energietransitie niks mee op.

We hebben het idee om voor het windpark bijvoorbeeld een strengere norm voor slagschaduw te hanteren. De ‘oude’ wettelijke norm is maximaal 5 uur en 40 minuten slagschaduw per jaar op een gevoelig object. Het voornemen is om voorlopig uit te gaan van de situatie dat nul uren slagschaduw mag optreden totdat een nieuwe landelijke norm wordt vastgesteld. Dan kan vervolgens aangesloten worden bij de nieuwe landelijke norm. We komen eind dit jaar met een voorstel voor nieuwe lokale normen en zullen die van een onderbouwing voorzien. Deze onderbouwing wordt toegevoegd aan het concept-MER en daarna besproken aan de Gebiedstafel van het windpark.

Eigendomsparticipatie
We zijn als Betuwewind aan dit avontuur begonnen met als doel ze snel mogelijk ook een lokale energie coöperatie te laten deelnemen aan het project. Ondertussen is EC Midden-Betuwe opgericht door een paar enthousiaste inwoners. Zij werken er nu aan om zo snel mogelijk een deel van de aandelen van ons over te nemen en zij zullen dan ook kapitaal gaan inbrengen om de verdere ontwikkeling te voltooien. Ook zijn ze met Betuwemolen in gesprek om aan de Zuidkant ook een rol te gaan spelen. We zijn blij dat dit voorspoedig verloopt zodat ons project ook lokale wortels gaat krijgen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie