,

Betuwewind start windmeting met Laserlicht

Betuwewind is deze week gestart met het meten van de windsnelheden op grote hoogte op locatie Knooppunt Deil. Deze meting is nodig om een goede voorspelling te maken van de opbrengst van beoogde windpark. Gedurende een jaar wordt de windsnelheid en –richting bijgehouden met een geavanceerde laserstraal die vanaf de grond ‘ziet’ hoe het daarboven waait. En dat is meestal een stuk harder dan beneden.

In het gebied is een kastje geplaatst met de Lidar, dat staat voor: Laser Imaging Detection And Ranging. Dit apparaat meet aan de hand van teruggekaatst laserlicht op verschillende hoogtes hoe snel kleine deeltjes in de lucht zich verplaatsen en in welke richting. Een soort radar dus, maar dan met laserlicht. Elke seconde wordt er een meting uitgevoerd, de gegevens worden opgeslagen en dagelijks doorgeseind naar adviesbureau Ecofys die er een windrapport van maakt. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het precies werkt.

De gegevens worden vergeleken met andere metingen in de buurt en zo kan het windprofiel voor het windpark worden opgesteld. Dit is weer belangrijk voor de keuze van de dimensies van de windmolens, voor de begroting en voor de financiële risico’s die het windpark zou kunnen lopen. Banken zijn bereid op basis van een nauwkeurig windrapport een lagere rente te berekenen omdat het risico op tegenvallende inkomsten immers lager is.

De metingen zullen ook een bijdrage leveren aan het windrapport voor locatie Avri al zijn de gegevens door de afstand iets minder betrouwbaar.

Windmolens worden steeds hoger en daarom is het steeds moeilijker om de wind op de traditionele manier met een hoge mast te meten. In Almere staat een windmeetmast van 120 meter hoog, maar het is ondoenlijk om dat op elke locatie toe te passen. De mast in Almere wordt wel als ijkmast gebruikt. Dan wordt de Lidar naast de meetmast opgesteld om de metingen te vergelijken.

De laserlichtstraal is niet zichtbaar, ook niet ’s nachts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie