,

De winnaar van de Hackaton is…..

De 24 uurs Hackaton van S-TEC is een van de projecten die dit jaar een bijdrage hebben gekregen vanuit ons Duurzaamheidsfonds. Een hackaton is een werkvorm waarbij een groep jongeren 24 uur lang een aantal problemen op het gebied van duurzame innovaties proberen te ‘hacken’ oftewel ‘op te lossen’. Dit gebeurt onder deskundige leiding van ervaren docenten. Al doende leren de jongeren de uitdagingen kennen van de energietransitie  en ontdekken ze spelenderwijs de mogelijkheden die deze sector biedt voor hun opleiding en carrière.

De jongeren, van 12 tot 20 jaar, die meededen,  zijn leerlingen van vmbo, havo, vwo, mbo of hbo. Zij vormden samen goede teams die elkaar prima aanvulden. Ze gingen met elkaar in discussie, experts werden bevraagd en ideeën getoetst of nagerekend. Ook was er tijd voor een feest met een DJ. Er was voor slaapzakken gezorgd en de catering was goed geregeld.

Thema’s
De circa 50 jongeren oogden nog behoorlijk fris toen zij vrijdag 11 november na 24 uur brainstormen, nadenken en innoveren hun oplossingen presenteerden aan de zogeheten ‘challenge owners’. De challenge owners, waaronder een bouwbedrijf, de Rabobank en Alliander, hadden vraagstukken neergelegd die betrekking hadden op de vier thema’s ‘Minderen’, ‘Watertekort’, ‘Zonnestroom in de wijk’ en ‘Van het gas af’.

De jury
Wat zijn de oplossingen en wie gaat er winnen? Deze moeilijke keuze moest gemaakt worden door de deskundige jury die bestond uit Gerlach Velthoven (Betuwewind), Lieke Lemmens (Klimaatburgemeester van Tiel) en Rowin Israël (JongRES).

 

Winnende idee
Het winnende idee was van de Green Thinkers, binnen de categorie ‘Minderen’. Zij bedachten een plan om via een deeldag en een deelcafé mensen uit te nodigen om laagdrempelig spullen weg te geven of uit te lenen aan elkaar. De jury vond het idee praktisch en snel uitvoerbaar, tegelijk ook goed voor iedereen; minder spullen kopen is een duurzame oplossing waar we allemaal morgen al mee kunnen beginnen.

Deze eerste Hackaton was een groot succes. Mooi dat wij op deze manier de winst van onze molens kunnen investeren in het opleiden van jongeren en het stimuleren van innovatief denken en doen.

Meer lezen of foto’s zien? Je vindt hier het uitgebreide verhaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie