,

Infoavond Betuwewind goed bezocht

Ca. 120 mensen bezochten afgelopen maandag de informatieavond van het project Betuwewind. Op de avond werden de verschillende partijen die in het project samenwerken voorgesteld aan het publiek. Gedeputeerde Annemieke Traag legde uit vanuit welke doelstelling het gebied bij knooppunt Deil en Avri door de provincie is aangewezen en de wethouders Ronald van Meygaarden van Geldermalsen en Teus Kool van Neerijnen lichtten toe hoe de gemeenten onder voorwaarden mee willen werken met deze provinciale doelstelling.
Juist die middag tekenden de overheden een Ontwikkelovereenkomst met de ontwikkelaars in het gebied; Prodeon, Yard Energy, Winvast, Raedthuys en Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen. Waarom zijn burgers hierbij betrokken? Gerlach Velthoven en Wim Wink legden uit: ‘Windmolens zijn een onvermijdelijke ontwikkeling in de overgang naar duurzame energie. We willen daar als burgers aan mee werken, maar wel invloed hebben op hoe de projecten worden uitgevoerd en er ook van profiteren. Uiteindelijk blijkt mede-eigenaarschap de beste manier om zowel zeggenschap als rendement voor de regio te garanderen.’
Landschapsarchitect Harm Veenenbos presenteerde zijn landschapsvisie die in nauwe samenwerking met de overheid en ontwikkelaars tot stand is gekomen. Op basis van deze visie zal een ‘principeverzoek’ van de ontwikkelaars worden ingediend bij de overheid om tot een wijzing van het bestemmingsplan te komen.
Maar nu konden de bezoekers eerst hun mening geven. In 12 tafelgroepen werd er kritisch gekeken naar de varianten, de gebruikte criteria en mogelijkheden om het plan te verbeteren. Opvallend was de grote betrokkenheid en gezamenlijkheid waarmee de mogelijkheden werden besproken.
Uiteraard waren er ook kritische en bezorgde vragen over geluidsoverlast, slagschaduw en of er voldoende met omwonenden rekening zal worden gehouden. Deze vragen worden zo veel mogelijk via www.betuwewind.nl beantwoord, en ook zullen in de toekomst alle formele mogelijkheden voor inspraak en bezwaar nog open staan.
Om mee te praten en mee te profiteren van het rendement van de windparken is er de mogelijkheid om lid te worden van de burgercoöperatie. Dat kan ook via dezelfde website.

Er zijn nog twee vervolgbijeenkomsten gepland:
Dinsdag 24 maart 20-22 uur bij De Koeldert in Waardenburg
Donderdag 26 maart 20-22 uur bij Het Klokhuis in Beesd

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie