, ,

Minder wind, meer winst

Onze twee windmolenparken, bij Knooppunt Deil en bij de AVRI Geldermalsen, hebben afgelopen jaar zo’n 5 miljoen euro winst opgeleverd. Dat is ruim drie keer meer dan begroot. Ondanks dat het minder waaide dan vooraf ingeschat en diverse storingen.

In 2022 hebben onze windturbines met 10 procent minder wind, 20 procent minder stroom geleverd. Maar daar staat een hoge winst tegenover vanwege de hoge stroomprijs en de meeropbrengsten investeren we grotendeels in duurzame initiatieven, onder andere via het omgevings- en duurzaamheidsfonds.

Hoe zag 2022 er uit?

Normaal gesproken rekent Betuwewind op ongeveer 1,5 miljoen euro winst per jaar. In 2021 was dat zelfs 3 miljoen euro. De winst uit de turbines had dit jaar op maar liefst 9 miljoen euro uit kunnen komen als er geen storingen waren geweest en het net zoveel had gewaaid als tijdens het langjarig gemiddelde.

Wat de wind betreft viel 2022 dus tegen. Windturbinebeheerders schatten vooraf in wat een realistische windopbrengst qua megawattuur is. Zo ook Betuwewind. De drie exemplaren op het Avri-terrein bleven 11 procent op het gemiddelde achter. De vier exemplaren nabij Knooppunt Deil draaiden 7 procent minder dan was verwacht. Het verschil in windvang zit hem vermoedelijk in de hoogte: bij de Avri is de tiphoogte 120 meter, bij Deil is dat 140 meter. En hoge molens vangen nu eenmaal meer wind.

De turbines bij Knooppunt Deil hadden veel last van storingen. Vooral een kapotte lager zorgde maandenlang voor problemen waardoor er uiteindelijk 16 procent minder elektriciteit werd opgewekt.

De totale opbrengst in cijfers
Op het Avri-terrein is in 2022 door drie molens 30.309 megawattuur aan windenergie geproduceerd. De vier Betuwewindturbines bij Knooppunt Deil waren goed voor 43.391 megawattuur aan schone energie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie