, ,

In herinnering Jaap van der Velden († 9 mei 2022)

Afgelopen zaterdag was de afscheidsbijeenkomst van ons betrokken lid Jaap van der Velden. Je ziet hem op de foto hierboven als eerste op de rij. Jaap was een van de eerste leden van 11duurzaam en ook van Betuwewind. Hij heeft zich in de loop van die bijna 10 jaar flink geroerd binnen de verenigingen. Zo was hij lid van diverse werkgroepen, o.a. op het gebied van zonnevelden en de warmtetransitie. Hij schafte via de coöperatie zonnepanelen aan op zijn huis in Deil en zocht mogelijkheden om naar warmte te boren in zijn tuin, en wilde dat laatste graag samen doen met andere leden.

Hij was de eerste secretaris van Duurzaamheidsfonds Betuwewind en ontwierp de procedure en uitvoeringsregeling, samen met de andere leden van de adviescommissie. Als pensionado verbleef hij nog wel eens in het buitenland maar regelmatig belde hij dan in vanaf de camping om aan de vergaderingen deel te nemen. Zo verliep het eerste jaar van het Duurzaamheidsfonds soepel en stond alles klaar voor het tweede jaar. Toen werd hij helaas ziek en moest hij al als spoedig zijn werkzaamheden neerleggen omdat zijn gezondheid snel achteruit ging.

We kennen Jaap als een zachtaardige man die toch dringend zijn punten naar voren kon brengen. Die werden dan vaak ook opgevolgd, omdat hij er goed over nagedacht had en bijna altijd gelijk had.

Een van de aardigste verhalen over Jaap is dat hij via Peerby een cirkelzaag van de voorzitter leende. Maar omdat de zaagtanden wel wat bot waren, zette hij er gelijk maar een nieuw blad op in ruil voor het gebruik. Hij wilde er geen geld voor hebben.

Voor Jaap stond de versnelling van de energietransitie voorop, zoeken naar slimme oplossingen om in korte tijd veel te bereiken. Via het Duurzaamheidsfonds kon hij hier direct invloed op uitoefenen. We zijn heel blij met hoe hij de basis gelegd heeft. Het is nu aan ons om de versnelling waar te maken. Onze herinnering aan Jaap zal ons daar zeker bij helpen.

Zijn laatste wens werd ons, tijdens de afscheidsbijeenkomst, overgebracht door zijn levensmaatje Wilma: “Ik wil iedereen vragen om de komende week iets extra’s te doen, waar de wereld een stukje duurzamer van wordt.” Deze boodschap is nu ook voor jou.

Bestuur, directie en medewerkers van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe
en Coöperatie Duurzaam West Betuwe

16 mei 2022

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie