, ,

Ontwerpvergunning Zonnegaard Drost ligt ter inzage

Zonnegaard Drost is een van de pilotgebieden die de gemeente West Betuwe heeft aangewezen om zonnepanelen als teeltondersteunende voorziening boven fruit uit te proberen.

In 2020 kwam Betuwewind in contact met Jan Drost die in Ophemert op 5 ha grond sierbramen teelt. Sierbramen worden gebruikt in boeketten en worden onrijp geplukt zodat ze een mooie groene of rode kleur hebben maar nog wel stevig zijn. Deze bramen kunnen met weinig licht groeien en dus ideaal om zonnepanelen boven te hangen in plaats van de plastic dakjes die je vaak boven fruit ziet.

In 2021 werd een voorontwerp gemaakt en besproken met de omwonenden.
Die gaven over het algemeen aan dat ze geen bezwaar hadden maar wel de zonnepanelen zoveel mogelijk aan het oog wilden onttrekken.

In het definitieve ontwerp is daar gehoor aan gegeven door een brede haag te plaatsen aan de west- en zuidkant van het perceel waar de huizen van de buren staan. Aan de noordkant rond het huis van Jan komt een notengaard en de westkant blijft open. De hagen worden aangeplant met inheemse bij-vriendelijke soorten zoals verschillende soorten wilgen en sier- en vogelkers. Jan Drost houdt zelf bijen dus dat komt goed uit.

Op 21 juni 2022 is de ontwerpvergunning ter inzage gelegd bij de gemeente en op 27 juni kunnen de buren komen kijken bij Jan hoe het ontwerp geworden is. Vanaf 21 juni kunnen er nog gedurende zes weken bezwaren ingediend worden waarna de definitieve vergunning wordt opgesteld. Uiteraard zullen we wensen van de omgeving die nog binnen komen proberen in te willigen.

Als de vergunning is verleend, kunnen de subsidie en de netaansluiting worden aangevraagd. Begin 2023 zal dan de aanbesteding gedaan worden van de panelen en wordt er zo mogelijk nog dat jaar gebouwd. Leden van Betuwewind kunnen dan inschrijven voor een lening aan de coöperatie om het zonnepark te financieren. Zoals het er nu naar uitziet kan daar een rente van 4-8% per jaar op worden gegeven afhankelijk van het rendement. Dat rendement wordt vooral bepaald door de hoeveelheid zon en door de stroomprijs op de markt.

Meer informatie over dit project vind je op deze pagina

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie