Interview nieuwe directeur WattHub
De grote bouwkeet van Mekante Diek in Varik, van waaruit de dijkverzwaring wordt uitgevoerd, oogt van buiten strak en wit, maar binnen is het eerder een gezellig clubhuis met houten schrootjeswanden en kaarten aan de muur.
Gerben van den Berg, de eerste directeur van WattHub beaamt dit als we voor dit interview naar de kantine lopen: “Deze keet gaat al zo’n 30 jaar mee en heeft heel wat bouwprojecten gezien.” Maar een elektrisch laadplein voor groot bouwmaterieel en vrachtwagens hoort daar vast niet bij. WattHub is namelijk een wereldprimeur, en daarover gaan we met de kersverse directeur in gesprek.
Allereerst; hoe word je directeur van een laadplein?
“Ik ben momenteel de eerste en enige werknemer van WattHub. WattHub BV bestaat uit vier aandeelhouders: de aannemers Ploegam, DuraVermeer en Van Oord die samen Mekante Diek vormen, en energiecoöperatie Betuwewind. Op dit moment leveren alle aandeelhouders gezamenlijk de mensen voor de ontwikkeling van WattHub. Ik ben nu aangesteld door de aandeelhouders als directeur, en op termijn zal ik een eigen team opbouwen, en krijgen we ons eigen kantoor op het laadplein zelf. Maar nu is het nog pionieren met een bevlogen club collega’s uit alle gelederen.
Ik ben kortom ontzettend blij dat ik hier nu zit; ik houd me bezig met een onderwerp dat er toe doet, en ik kan nu op de fiets naar mijn werk in plaats van met het vliegtuig. Daarbij werk ik met een geweldige groep bevlogen mensen. Het tempo en de ambitie ligt hoog!”
“Op dit moment ben ik keihard aan het werk om alles op tijd klaar te hebben voor de grote opening op 28 september. De infrastructuur ligt er, en er kan al op beperkte schaal geladen worden, maar om alles af te hebben voor de opening, daarvoor is nog wel wat werk te doen. Ook de opening zelf met vele gasten uit de hele bouwwereld en wereld van de energietransitie is een onderwerp van aandacht. Ik ben momenteel directeur én evenementorganisator” voegt Gerben lachend toe.
“En naast het werk in Geldermalsen zijn we ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe laadpleinen. Ik zit dus deels hier in de keet, leer mensen kennen en organiseer de lopende zaken. Anderzijds ben ik veel op pad, spreek verkennend met locaties en toekomstige klanten. Zoals ik zei; we zijn ambitieus en streven naar 100 laadpleinen, in diverse vormen en samenwerkingen met energie coöperaties en aannemers, in heel Nederland.”
“Zonder Betuwewind was er geen WattHub. En zonder de aannemers uiteraard ook niet. Het is zo mooi dat die twee partijen elkaar gevonden hebben in de personen van Gerlach en Tom Rensen. De aannemers leveren de bouwervaring en het materiaal. Betuwewind biedt alles op het gebied van energie. De grote kennis over de technische kant van het laden, het verbinden van molens aan laadpleinen. Maar ook de kennis over de energiemarkt, dagprijzen en uurtarieven. Hoe je dat allemaal organiseert, en voor de klant een gunstig tarief kan rekenen. Het was niet gelukt zonder de kennis en inbreng van Gerlach en Betuwewind.
De omstandigheden hier zijn natuurlijk wel ideaal met eigen molens om de hoek. Dat zal niet overal zo zijn?
“Nee, er zijn zeker ook toekomstige locaties waar geen directe aansluiting op wind of zon mogelijk is. We kunnen niet overal zelf opwekken. Dan zullen we via de leveranciers zoals Liander zoveel mogelijk groene stroom moeten inkopen. Maar dat zal niet altijd kunnen. Dat wordt een dans die we moeten dansen met elkaar: we willen veel elektrische laadpleinen, en we willen dat ze groen zijn. Hoe, dat zal soms een uitdaging zijn.
Het is goed om al deze ambities waar te maken en daarbij ovor ogen te houden; het gaat om een transitie. Je bent er nooit in een keer. Veel is in ontwikkeling: we proberen nu bijvoorbeeld manieren uit om via zogeheten ‘big ass batterijen’ energie op te slaan. Dat zijn grote containers, aggregaten, die je groen kunt opladen en dan verplaatsen naar plekken waar die aansluiting niet is. Bijvoorbeeld worden ze gebruikt bij festivals, maar dat kan natuurlijk ook zo bij bouwprojecten.
WattHub is een mooie stap vooruit, en een aanzet tot verdere ontwikkeling van duurzaam en emissieloos bouwen. We zijn nog lang niet klaar, dit gaat veel groter worden. Geweldig dat een burgerwindcoöperatie hier zo’n belangrijke rol in speelt.”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!